Łosoś jest bardzo cenionym pożywieniem, goszczącym z powodzeniem na stołach całego świata. Poza wyśmienitym smakiem posiada niezaprzeczalne walory zdrowotne, jest bogaty w białko, witaminy A, D i E oraz liczne minerały. Charakteryzuje go duża ilość kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3, stanowiących ważny element zdrowia.

Ze względu na te właściwości łosoś jest zaliczany do żywności funkcjonalnej czyli takiej , która oprócz tradycyjnej funkcji odżywczej wywiera dodatkowy  korzystny  fizjologiczny i lub psychologiczny wpływ na organizm człowieka.

Jako ryba dwuśrodowiskowa, przebywa i żeruje w morzu, a na tarło wpływa do rzek. Miejsca te, niejednokrotnie, znajdują się w odległości do kilkuset kilometrów od ujścia. Tarło dobywa się na piaszczysto-żwirowym dnie w wartkim nurcie rzeki. Samica łososia wykopuje uderzeniami ogona 2-3 metrowej długości gniazda gdzie składa ikrę (szacunkowo: 1000 sztuk /1 kg masy ciała).

Młode łososie żyją w miejscach wylęgu przez pierwsze 2-4 lata, dorastają jednak w morzu gdzie spływają na intensywne żery. Cykl zamykany jest po następnych 3-5 latach gdy dorosłe już łososie z powrotem udają się na tarło do rzek.

Długość łososia waha się w granicach 50-150 cm a waga 5-30 kg. Oczywiście są odstępstwa od reguły - trafiają się osobniki cięższe i dłuższe.

Łosoś jest drapieżnikiem. Żywi się fauną denną, innymi rybami, a czasami owadami chwytanymi z powierzchni wody. Pomaga mu w tym wydłużone ciało o wąskim trzonie ogonowym i stosunkowo mała głowa o spiczastym pysku z szeroko wyciętym otworem gębowym (sięgającym aż poza oko).