Łosoś norweski zapiekany w folii z pomidorami cherry

Rozgrzać piekarnik do 200°. Zanurzyć szparagi na kilka minut w gotującej się wodzie...

Szparagi i szczypiorek pokroić w drobne krążki. Natłuścić 4 arkusze folii do pieczenia olejem.
Filety z łososia ponacinać do skóry i rozszerzyć nacięcia. Na każdym arkuszu folii położyć łososia, a obok po jednej stronie umieścić por i szczypiorek, a po drugiej pomidory cherry i szparagi. Przyprawić solą i pieprzem.
Lekko polać olejem i dokładnie zamknąć w folii. Piec ok 10-12 min. Podawać w folii, posypane drobno posiekaną pietruszką.

Składniki:


  • 4 filety z łososia norweskiego Almar po 200 g każdy
  • 1 por
  • 4 gałązki dojrzałych pomidorów cherry
  • 1 pęczek szparagów
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej