Łosoś norweski Gravad

“Gravad” - w tłumaczeniu na język polski oznacza "zakopany". Słowo nawiązuje do dawnych metod produkcji tej skandynawskiej specjalności.

Wyselekcjonowane najlepsze filety z łososia norweskiego układano w kamiennych kadziach razem ze specjalną mieszanką ziół i przypraw.

Następnie kadzie zamykano hermetycznie i zakopywano w ziemi na okres marynowania.
Po upływie tego czasu kadzie odkopywano i można było się rozkoszować niezwykłym smakiem łososia Gravad.
Dzisiaj metody produkcji są znacznie nowocześniejsze, ale przy zachowaniu głównych reguł dawnej receptury.

Niepowtarzalny naturalny smak łososia marynowanego Gravad zawdzięczamy tradycyjnym mieszankom najlepszej jakości ziół i przypraw wykorzystywanych podczas tradycyjnego procesu przygotowywania marynowanych łososi norweskich.

Surowiec wykorzystywany do produkcji Gravada trafia w stanie niemrożonym na linię produkcyjną w ciągu 3 dni od momentu odłowienia go w norweskich fiordach.

Łosoś ten produkowany jest wyłącznie z wyselekcjonowanych filetów łososia norweskiego klasy Superior, dzięki czemu plastry mają regularny kształt i harmonijną strukturę słojów tłuszczowych.

 

Sposób pakowania:  produkt pakowany próżniowo w worku i włożony w kartonik, plastry 100g.